21 Kasım 2013 Perşembe

HAZIR YUFKADAN ISPANAKLI KOL BÖREĞİ

 
      Yapması pratik ve güzel bir tarif.Gerçi bir süredir ıspanaklı börek yiyemiyorum.Bilmiyorum neden? Aslında çok severdim.Yanında ayranla harika olurdu.Ama şimdi biraz kırgınız birbirimize.Ben eşim istedi diye sırf onun için yaptım.Bir dilim tattım belki barışırız diye ama bir süre daha ayrı kalmaya karar verdik.Gelelim nasıl yaptığıma.Kısaca anlatıyorum.

             Malzemeler

        3 yufka
        1/2 kilo ıspanak
        1 küçük soğan
        5-6 kaşık yoğurt
        1 yumurta
        Beyaz peynir
        1/2 çay bardağı Ayçiçek yağı (yağı yufkaların üstüne serpmek için kullandım.3 kaşığını harca kullandım.Biz yağlı sevmiyoruz.Siz artırabilirsiniz).
        Üstü için susam

          Hazırlanışı

          Ispanakları yıkadıktan sonra doğruyoruz.Hoş ben demesem yıkamayacak mısınız?Olsun adet yerini bulsun .Soğanı çok küçük doğruyoruz.Ben çok küçük bir soğan kullandım.3 kaşık yağda soğanı pembeleştirdim.Salçayı ekledim .Suyunu salıp çekene kadar kavurdum.Pişen harca küçük bir parça peynir ekledim.Tuz hiç eklemedim.Peynirim yeterince tuzluydu.Karabiber ve kırmızı pul biberimi de ekledim.Harcımı soğumaya bıraktım.Yoğurdun içine  yumurtayı kırıp karıştırdım.(3 kaşık kadar sostan ayırdım böreğin üstüne sürmek için).

       Yufkayı ikiye bölüp üzerine yağ gezdirdim.Ispanaklı ve yoğurtlu harcımı da yufkaya serptim.Yufkayı öne doğru sararak kıvırdım.Bu şekilde tepsiye koydum.Ama gül şekli vermedim.Uzunlamasına koydum.Bu ayrıntı hiç mühim değil:))Bu şekilde tüm yufkalarımı bitirdim.Ayırdığım yoğurtlu sostan böreğin üstüne sürdüm.Susamı serptim.200 derecede ısınmış fırında kızarana kadar pişirdim.Afiyet bal olsun.

19 Kasım 2013 Salı

CAN ÇEKTİ TATLI BİR ŞEY YOKTU EVDE HİÇBİR ŞEY:)))


      Geceler uzuuun.Canı sürekli bir şey çeken biri için daha da uzun.Bu akşam canım çok talı istedi.Ama vakit bulamadım.Biraz da zor geldi açıkçası.Neyse evde puding vardı da kurtardı beni.Tarif filan yok.Bildiğiniz puding tembel işi harika lezzet.


İZMİR KÖFTE

         Yine birkaç gün ara verdim.Hep buralardayım aslında.Birikmiş tariflerim var.Resimlerini çekebildim sadece.Ama tarifleri henüz yazamadım.Oğlum gelene kadar bir tarif yayınlayıp biraz vicdanımı rahatlatmak istedim.Bizim evde çok sevilen bir tarif İzmir Köfte.Ben patatesleri de köfteleri de kızartıyorum fırına vermeden önce.Kızartmadan da yapabilirsiniz.

         Malzemeler
    
         500 gr. kıyma
         1 büyük soğan
         1 yumurta
         2 yemek kaşığı galeta unu
         2 çay kaşığı tuz(arzuya bağlı ben çok doldurmadım kaşığı)
         1 tatlı kaşığı silme karabiber
         2 tatlı kaşığı nane
         1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
         1 çay kaşığı karbonat
         1 yemek kaşığı limon suyu
         3 tane patates
        
        Sosu İçin

       2 yemek kaşığı Ayçiçek yağı
       3 domates küp küp doğranmış (kışlık yapılan domates sosu da olur )
       1/2 yemek kaşığı domates salçası
       1/2 su bardağı su
      

      
          Hazırlanışı

          Kıymanın içine 1 büyük soğanı rendeliyoruz.Daha sonra içine 1 yumurta kırıyoruz.Galeta ununu ve baharatları da ekliyoruz.Kıymayı güzelce yoğurup dolapta 1 saat kadar dinlendiriyoruz.Sonra dolaptan çıkarıp kıymanın içine karbonatı koyup üzerine limon suyunu döküyoruz.Köpürecek bu arada karbonat.Tekrar yoğuralım kıymayı.Vaktiniz varsa en az 5 saat bekletin derim dolapta.Ama bekleyemem  derseniz en azından yarım saat bekletin derim.Patatesleri de bu arada dilimleyin.Kızgın yağda patatesleri kızartın.Köftelere de şekil verip patateslerin arkasından kızartın.Bir borcama bir patates bir köfte olacak şekilde sırayla dizin.Sosu için de 2 yemek kaşığı yağın içine 3 domatesi küp küp doğrayın.Domates yerine kışlık domates sosu da olur.Ben yazın annemin yaptığı kışlık sostan kullandım.Domatese 1/2 yemek kaşığı salça ekleyin.Tuz isteğe bağlı atılabilir.Sos tuzlu olduğu için kullanmadım.Sos biraz kaynasın.İçine 1/2 su bardağı su ekleyin.Sos kaynayıp biraz yoğunlaşmalı.Sonra ocaktan alıp köftelerin üstüne sosu dökün.Üzerini domates ve biberle süsleyin.200 derecede ısınmış fırında biberler kızarana kadar pişirin.Ama köftelerin üzerini kurutmadan.Sosun suyunu çektirmemeye dikkat edin.Afiyet olsun.


 
 
 
 

14 Kasım 2013 Perşembe

EV YAPIMI YOĞURT

       Birkaç günlük aradan sonra anca gelebildim.Yoğunluk neymiş şimdi anladım.Çocuğu okula giden anne yoğunluğu.Meğer okuldan önce ne boş vaktim varmış benim.Bir çocuk okula başlayınca çocukluğu da bitiyor.Tamam yine oyunları oluyor,yine çocuk ama hep aralarda fırsat olduğunda.Ödevler birinci sınıfta bile bana göre fazla.Okuldan gelince ancak yaz,oku,tekrar et.Bazen ödevden okuma pratiği yapmamız bile mümkün olmuyor.Çok şükür şimdilik okumamızda da yazmamızda da sorun yok.Umarım bütün çocuklarımız başarılı bir dönem geçirirler.Eeee başarı için ne lazım?Dengeli ve sağlıklı beslenme:))Konuyu böyle bağlayayım da  tarife geçebileyim.Bizim ev de en çok tüketilen besinlerin başını yoğurt çeker.Ama illa ev yoğurdu olmalı.Hazır yoğurdu sevmiyoruz.Ben  köy sütü herzaman bulamıyorum.Böyle durumlarda günlük süt kullanıyorum.Lezzeti ve görüntüsü herzaman harika oluyor.Ben kullandığım püf noktalarını da sizlerle paylaşacağım.Panama'da yaşarken hep evde mayalardım ve orada yoğurt konusunda ustalaştım diyebilirim.Şimdi yapımını anlatıyorum.

          Malzemeler

     1 kilo süt
     2 yemek kaşığı oda ısısında yoğurt
     1 çimdik tuz (komik bir tabir ama bu çimdik tam ölçü)
     2-3 damla limon.

        Yapılışı

 Sütümüz sütçüden aldığımız sütse en az 15-20 dak.kaynatalım.Ama marketten aldığımız sütse bu süreyi en fazla 10 dakika olsun.Düz bir zemine serdiğimiz bir örtünün üzerine sütümüzü yerleştirelim.İsterseniz tencereden başka bir kaba da boşaltabilirsiniz.Ama kabınız asla plastik olmamalı.Sütün sıcaklığını serçe parmağımızla arada ölçelim.Ben parmağımı süte değdirdiğimde yediye kadar sayıyorum.Eğer parmağımı çok yakmıyorsa sıcaklık tamamdır.Bu arada iki kaşık mayayı sütle seyreltelim.İçine bir çimdik tuzu ve 2-3 damla limonu da ekleyelim.Hazırlanan mayayı sütün içine boşaltıp karıştıralım.Kabın üzerine bir kapak kapatmadan önce bir havlu kağıt koyalım.Havlu suyun buharını alsın ki kapakta su buharı olup sütün üstüne damlamasın.Yoksa yoğurdumuz sulu olur.Havlunun üstüne kapadığımız kapakta aralık kalsın ki buhar çıksın.Şimdi kabın üstünü battaniye,hırka gibi kalın şeylerle saralım.Altı saat sonra yoğurdu yuvasından çıkaralım.Yoğurt oda sıcaklığına gelene kadar dışarıda bekletelim.Daha sonra buzdolabına kaldıralım ama üstü açık şekilde koyalım.Sabah koyduysak üstünü akşam kapatalım.Yoğurdumuz hazır ama biraz daha sabır.Yoğurt dolapta bir gün beklerse daha güzel olur.Böyle anlatınca uzun ve zahmetli gelebilir.Ama gerçekten çok kolay.Afiyet olsun.Kolay gelsin.





11 Kasım 2013 Pazartesi

DOMATESLİ MAKARNA

              
 
 
Haydi bu akşam makarna yiyelim.Ben tam bir makarna severim.Siz de severim diyorsanız hemen yapın derim.Tarife ne gerek.Sadece ekstradan sosuna kimyon ekleyin derim.Aaa durun bir de        unutmadan biraz biber salçası.İşte şimdi harika bir makarna yemeye hazır olun.Afiyet bal olsun.  
 
 

10 Kasım 2013 Pazar

SARIMSAKLI BULGUR KÖFTESİ

                 
 
 
 
             Merhaba bütün dostlara.Birkaç gün bloğuma uğrayamadım.Hafta sonum çok hareketliydi zira.Sadece yaptıklarımın resimlerini çekebildim.Henüz yeni olduğum için günlük yaptığım bazı yemeklerimi yayımlamadım.Ama olsun onlarda yayınlanacak.Kolay yemekler de olsa sizlerle yaptıklarımı paylaşmak istiyorum.Oğlum bu sene ilkokula başladı.Bu bile yoğunluğum için bir sebep.Tekrar etmemiz ve okuma pratikleri yapmamız gerek ve tabi bir de ödevler var.Tabi bunlar hayat telaşesi.Olsun varsın yeter ki sağlık olsun.Hımm bir de leziz yemekler olsun.Hayat bunlarla güzel.Bugün çok sevdiğim bir yemek yaptım.Durdukça lezzetine lezzet katan ve çok besleyici bir yemek olan sarımsaklı bulgur köftesi.Fotoğraf akşam çekildiği için iyi olmadı affedin.                   
 
        Yöreye göre ismi değişebiliyor.Fellah köftesi diyenler de var.Benim bildiğim aslında sarımsaklı köfte ama ben açıklayıcı olsun diye sarımsaklı bulgur köftesi dedim.Ben bu tarifi Kıbrıs'ta yaşarken Adanalı komşularımdan öğrendim.Onların memleket salçaları ayrı bir tat katıyordu elbet.Ancak         benim yaptığımda onlara yakın bir lezzet oldu.Hatta aynısı oldu dersem abartmış olmam.Yapılışı çok kolay.Ancak yuvarlarken biraz vakit alıyor.İki kişi yapılırsa daha kolay oluyor.
 
 
 
 
Malzemeler
  • 1su bardağı köftelik bulgur
  • 2 su bardağı kaynar su      
  • 1 tutam tuz                        
  • 2 yemek kaşığı un            
  • Yarım su bardağı su         
  •       1 tatlı kaşığı domates salçası 
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
   
                                                                 Sosu için

  •                                                   3 domates
  •                                                   1 tatlı kaşığı domates salçası
  •                                                   1 tatlı kaşığı biber salçası
  •                                                    tuz,kırmızı pul biber
  •                                                    Köfteleri haşladığımız sudan 1/2 çay bardağı
  •                                                    1/2 demetten biraz az maydanoz 
  •                                                     3 diş sarımsak    

                                                    Yapılışı              
                                  
                Bulgurumuzun üstüne 2 bardak kaynar suyumuzu ekliyoruz .Bulgurumuza bir tutam tuzu da ekleyelim.Yarım saat  bulguru bekletelim.Dinlenip suyunu çeken bulgura 2 yemek kaşığı unu,domates ve biber salçasını ekleyip yoğurmaya başlayalım.Yoğurma aşamasında ben yarım su bardağı su kullandım.Siz suyun hepsini eklemeden ihtiyaca göre suyu azar azar ekleyin.Kıvamı sulu olmasın.Ancak şekil verilir dereceye gelsin.Bulgurdan küçük misket  büyüklüğünde parçalar koparalım.Avucumuzda yuvarlayalım ve üstüne parmağımızla bastıralım.Arada bulgur yuvarlanırken dağılmasın diye avucumuzu ıslayabiliriz.Bir tepsiye köfteleri koyalım.Bu arada tencerede suyumuzu kaynatalım.Suya da tuz atalım.Tuz miktarı ne kadar tuz sevdiğinize bağlı.Su kaynadığında köfteleri atalım içine.Köfteler yüzeye çıktığında pişmiş demektir.Köftelerimi süzgeçli bir kepçeyle alalım.İsterseniz süzebilirsiniz.Ancak suyunu dökmeyelim.Daha sonra sosu için de kullanacağız.Eğer döktüyseniz normal su da olabilir.Sosu için 2 yemek kaşığı ayçiçek yağını biraz ısıtalım içine küp küp doğranan domatesleri,domates ve biber salçasını ,sarımsağı ve kırmızı pul biberini ekleyelim.Sos pişmeye yakın ince kıyılmış maydanozları da koyalım ve sosumuzu karıştırıp ocağın altını kapayalım.Köftelerin üstüne sosu döküp karıştıralım.Afiyet olsun.
 
 
 
 
 
 

7 Kasım 2013 Perşembe

GÜNÜNÜZ AYDIN OLSUN


        Bugün gri bir gökyüzüne uyandık.Uzun süren pastırma yazından sonra olsun o kadar.Ben kışı özledim sanırım.Pencere'nin önünde oturup yağan yağmuru izlemek,sıcacık çay,kahve içmek ne güzeldir.Bir de çok sevdiğim ve kışa çok yakışan mis gibi salep vardır. İşte o benim en sevdiğim kış içeceğimdir.Bol tarçınlı ve sıcacık.Bir de kar yağsa keyfim tam olur.Haydi siz de bugün sıcacık bir saleple kışa merhaba deyin.