26 Kasım 2013 Salı

BİTLİS USULÜ KATIKLI DOLMA TARİFİM


    Dayanamadım tarifi yarına bırakmadan yazdım.Bugünün işi, malum aksilik çıkar,bilgisayar bozulur ben yazamam içim rahat olsun en azından.Fotoğrafı akşam çektim bu yüzden iyi çıkmadı.Ama yakında evde tekrar yapacağım.O zaman daha güzel bir foto olacak söz.Mutlaka deneyin derim.İnanın çok lezzetli bir dolma .Afiyet olsun hepinize.



Malzemeler

1/2 kilo kabak
1 büyük boy kuru soğan
200 gr. orta yağlı kıyma
1/2 su bardağı ince bulgur
1 yemek kaşığı kurutulmuş fesleğen (Biz taze fesleğen kullandık).
Tuz
Kırmızıbiber
Karabiber


Üzeri için

Yoğurt
2 diş sarımsak
Tuz

Sos için

Kuru nane
Kırmızı pul biber
Tereyağı

Hazırlanışı

  1. Kabakları yıkayıp temizleyin,iki ucunu kesin ve iki parmak kalınlığında dilimlere ayırın.Kabakların içini oyun.
  2. Diğer taraftan dolma harcı için;kıymayı bulguru,fesleğeni (kuruysa elinizle iyice ufalayın) incecik doğranmış soğanı ve baharatlarını ekleyin.Göz kararı suyunu da ( yarım çay bardağı kadar) ilave edip dolma harcını yoğurun.
  3. Kabakların içine harcı gerektiği kadar alıp parmaklarınızla bastırarak doldurun.Yanlamasına tencereye dizin.Üzerini geçmeyecek kadar su ekleyip kısık ateşte 20-25 dakika kadar pişirin.
  4. Dolmalar piştikten sonra servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin.Bir tavada tereyağını eritip içine nene ve kırmızı pul biberi ekleyin.Dolmanın üzerine dökün.

BİTLİS USULÜ KATIKLI DOLMA

      
        Bugün gittim, öğrendim, geldim.Yarın buradan tarifi yayımlayacağım.Önce ölçülendirmem gerekli çünkü.Çok lezzetli bir dolma yaptık.Yarın tarif burada.Bekliyorum hepinizi.



22 Kasım 2013 Cuma

BİR PATİK VE ÖRGÜ HİKAYESİ



                    Şimdi bu patikleri görünce benim el işlerinden çok anladığımı sanmayın.Tamam hep elimde bir el işim olmuştur.Çocukken elimden küçük şişlerim ve o şişçiklerimle ördüğüm koca gözlü el bezlerim hiç düşmezdi.Koca gözlü derken kaçırdığım ilmekleri anlatmak istedim.Üstelik birkaç tane el işim vardı.Biri koltuk altında,biri bilmem nerede zulalanmış bir sürü yarım yamalak şeyler.Dantel de örerdim. Ama bak onda fena sayılmazdım.Ancak bir sorun vardı pek seri değildim.öyle ki bir oda takımını bitirmem yedi yılı rakamla( 7) yılı bulmuştu.En çok üzüldüğüm o dantelleri hiç kullanmamam.Yedi yıl görmekten nasıl sıkılmışsam artık.Sonra atkı öreyim en iyisi ben dedim.Aman ne var ki uzun dar bir şey ör bitsin hemen kullan.Öyle olmadı işte yine benim hesaplar tutmadı.Dar olması gereken çok geniş kısa olması gereken çok uzun.Ancak o kadar mutlu oluyordum ki örerken.Hiç umurumda olmuyordu aksilikler. Sabah kalkar kalkmaz yatakta örgü ördüğümü bilirim.Bana çok iyi gelmişti örmek.Ördükçe örüyordum.Sabah örüp akşam söküyordum işte orada biraz stres yapmıyordum desem yalan olur.Ama şu yukarıda yaptığım patikleri hiç sökmeden bir kerede yaptım.Çok kolaydı hem de çok zevkli.Bir günde bir çift örebiliyordum.Panama da yün sıkıntısı olmasa örgüde bir numara olurdum.Canım sıkılıyordu haliyle oralarda o yüzden el işi uygun bir hobiydi benim için.Örgü örmeyi şimdi daha iyi yapabiliyorum.canım ülkemde yünde bol.Ben bu kış sürekli örmeyi düşünüyorum.Arada iyi şeyler çıkarsa burada yayınlarım artık.Bu patiğin örneği için buraya tık tık










21 Kasım 2013 Perşembe

HAZIR YUFKADAN ISPANAKLI KOL BÖREĞİ

 
      Yapması pratik ve güzel bir tarif.Gerçi bir süredir ıspanaklı börek yiyemiyorum.Bilmiyorum neden? Aslında çok severdim.Yanında ayranla harika olurdu.Ama şimdi biraz kırgınız birbirimize.Ben eşim istedi diye sırf onun için yaptım.Bir dilim tattım belki barışırız diye ama bir süre daha ayrı kalmaya karar verdik.Gelelim nasıl yaptığıma.Kısaca anlatıyorum.

             Malzemeler

        3 yufka
        1/2 kilo ıspanak
        1 küçük soğan
        5-6 kaşık yoğurt
        1 yumurta
        Beyaz peynir
        1/2 çay bardağı Ayçiçek yağı (yağı yufkaların üstüne serpmek için kullandım.3 kaşığını harca kullandım.Biz yağlı sevmiyoruz.Siz artırabilirsiniz).
        Üstü için susam

          Hazırlanışı

          Ispanakları yıkadıktan sonra doğruyoruz.Hoş ben demesem yıkamayacak mısınız?Olsun adet yerini bulsun .Soğanı çok küçük doğruyoruz.Ben çok küçük bir soğan kullandım.3 kaşık yağda soğanı pembeleştirdim.Salçayı ekledim .Suyunu salıp çekene kadar kavurdum.Pişen harca küçük bir parça peynir ekledim.Tuz hiç eklemedim.Peynirim yeterince tuzluydu.Karabiber ve kırmızı pul biberimi de ekledim.Harcımı soğumaya bıraktım.Yoğurdun içine  yumurtayı kırıp karıştırdım.(3 kaşık kadar sostan ayırdım böreğin üstüne sürmek için).

       Yufkayı ikiye bölüp üzerine yağ gezdirdim.Ispanaklı ve yoğurtlu harcımı da yufkaya serptim.Yufkayı öne doğru sararak kıvırdım.Bu şekilde tepsiye koydum.Ama gül şekli vermedim.Uzunlamasına koydum.Bu ayrıntı hiç mühim değil:))Bu şekilde tüm yufkalarımı bitirdim.Ayırdığım yoğurtlu sostan böreğin üstüne sürdüm.Susamı serptim.200 derecede ısınmış fırında kızarana kadar pişirdim.Afiyet bal olsun.

19 Kasım 2013 Salı

CAN ÇEKTİ TATLI BİR ŞEY YOKTU EVDE HİÇBİR ŞEY:)))


      Geceler uzuuun.Canı sürekli bir şey çeken biri için daha da uzun.Bu akşam canım çok talı istedi.Ama vakit bulamadım.Biraz da zor geldi açıkçası.Neyse evde puding vardı da kurtardı beni.Tarif filan yok.Bildiğiniz puding tembel işi harika lezzet.


İZMİR KÖFTE

         Yine birkaç gün ara verdim.Hep buralardayım aslında.Birikmiş tariflerim var.Resimlerini çekebildim sadece.Ama tarifleri henüz yazamadım.Oğlum gelene kadar bir tarif yayınlayıp biraz vicdanımı rahatlatmak istedim.Bizim evde çok sevilen bir tarif İzmir Köfte.Ben patatesleri de köfteleri de kızartıyorum fırına vermeden önce.Kızartmadan da yapabilirsiniz.

         Malzemeler
    
         500 gr. kıyma
         1 büyük soğan
         1 yumurta
         2 yemek kaşığı galeta unu
         2 çay kaşığı tuz(arzuya bağlı ben çok doldurmadım kaşığı)
         1 tatlı kaşığı silme karabiber
         2 tatlı kaşığı nane
         1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
         1 çay kaşığı karbonat
         1 yemek kaşığı limon suyu
         3 tane patates
        
        Sosu İçin

       2 yemek kaşığı Ayçiçek yağı
       3 domates küp küp doğranmış (kışlık yapılan domates sosu da olur )
       1/2 yemek kaşığı domates salçası
       1/2 su bardağı su
      

      
          Hazırlanışı

          Kıymanın içine 1 büyük soğanı rendeliyoruz.Daha sonra içine 1 yumurta kırıyoruz.Galeta ununu ve baharatları da ekliyoruz.Kıymayı güzelce yoğurup dolapta 1 saat kadar dinlendiriyoruz.Sonra dolaptan çıkarıp kıymanın içine karbonatı koyup üzerine limon suyunu döküyoruz.Köpürecek bu arada karbonat.Tekrar yoğuralım kıymayı.Vaktiniz varsa en az 5 saat bekletin derim dolapta.Ama bekleyemem  derseniz en azından yarım saat bekletin derim.Patatesleri de bu arada dilimleyin.Kızgın yağda patatesleri kızartın.Köftelere de şekil verip patateslerin arkasından kızartın.Bir borcama bir patates bir köfte olacak şekilde sırayla dizin.Sosu için de 2 yemek kaşığı yağın içine 3 domatesi küp küp doğrayın.Domates yerine kışlık domates sosu da olur.Ben yazın annemin yaptığı kışlık sostan kullandım.Domatese 1/2 yemek kaşığı salça ekleyin.Tuz isteğe bağlı atılabilir.Sos tuzlu olduğu için kullanmadım.Sos biraz kaynasın.İçine 1/2 su bardağı su ekleyin.Sos kaynayıp biraz yoğunlaşmalı.Sonra ocaktan alıp köftelerin üstüne sosu dökün.Üzerini domates ve biberle süsleyin.200 derecede ısınmış fırında biberler kızarana kadar pişirin.Ama köftelerin üzerini kurutmadan.Sosun suyunu çektirmemeye dikkat edin.Afiyet olsun.


 
 
 
 

14 Kasım 2013 Perşembe

EV YAPIMI YOĞURT

       Birkaç günlük aradan sonra anca gelebildim.Yoğunluk neymiş şimdi anladım.Çocuğu okula giden anne yoğunluğu.Meğer okuldan önce ne boş vaktim varmış benim.Bir çocuk okula başlayınca çocukluğu da bitiyor.Tamam yine oyunları oluyor,yine çocuk ama hep aralarda fırsat olduğunda.Ödevler birinci sınıfta bile bana göre fazla.Okuldan gelince ancak yaz,oku,tekrar et.Bazen ödevden okuma pratiği yapmamız bile mümkün olmuyor.Çok şükür şimdilik okumamızda da yazmamızda da sorun yok.Umarım bütün çocuklarımız başarılı bir dönem geçirirler.Eeee başarı için ne lazım?Dengeli ve sağlıklı beslenme:))Konuyu böyle bağlayayım da  tarife geçebileyim.Bizim ev de en çok tüketilen besinlerin başını yoğurt çeker.Ama illa ev yoğurdu olmalı.Hazır yoğurdu sevmiyoruz.Ben  köy sütü herzaman bulamıyorum.Böyle durumlarda günlük süt kullanıyorum.Lezzeti ve görüntüsü herzaman harika oluyor.Ben kullandığım püf noktalarını da sizlerle paylaşacağım.Panama'da yaşarken hep evde mayalardım ve orada yoğurt konusunda ustalaştım diyebilirim.Şimdi yapımını anlatıyorum.

          Malzemeler

     1 kilo süt
     2 yemek kaşığı oda ısısında yoğurt
     1 çimdik tuz (komik bir tabir ama bu çimdik tam ölçü)
     2-3 damla limon.

        Yapılışı

 Sütümüz sütçüden aldığımız sütse en az 15-20 dak.kaynatalım.Ama marketten aldığımız sütse bu süreyi en fazla 10 dakika olsun.Düz bir zemine serdiğimiz bir örtünün üzerine sütümüzü yerleştirelim.İsterseniz tencereden başka bir kaba da boşaltabilirsiniz.Ama kabınız asla plastik olmamalı.Sütün sıcaklığını serçe parmağımızla arada ölçelim.Ben parmağımı süte değdirdiğimde yediye kadar sayıyorum.Eğer parmağımı çok yakmıyorsa sıcaklık tamamdır.Bu arada iki kaşık mayayı sütle seyreltelim.İçine bir çimdik tuzu ve 2-3 damla limonu da ekleyelim.Hazırlanan mayayı sütün içine boşaltıp karıştıralım.Kabın üzerine bir kapak kapatmadan önce bir havlu kağıt koyalım.Havlu suyun buharını alsın ki kapakta su buharı olup sütün üstüne damlamasın.Yoksa yoğurdumuz sulu olur.Havlunun üstüne kapadığımız kapakta aralık kalsın ki buhar çıksın.Şimdi kabın üstünü battaniye,hırka gibi kalın şeylerle saralım.Altı saat sonra yoğurdu yuvasından çıkaralım.Yoğurt oda sıcaklığına gelene kadar dışarıda bekletelim.Daha sonra buzdolabına kaldıralım ama üstü açık şekilde koyalım.Sabah koyduysak üstünü akşam kapatalım.Yoğurdumuz hazır ama biraz daha sabır.Yoğurt dolapta bir gün beklerse daha güzel olur.Böyle anlatınca uzun ve zahmetli gelebilir.Ama gerçekten çok kolay.Afiyet olsun.Kolay gelsin.