11 Kasım 2013 Pazartesi

DOMATESLİ MAKARNA

              
 
 
Haydi bu akşam makarna yiyelim.Ben tam bir makarna severim.Siz de severim diyorsanız hemen yapın derim.Tarife ne gerek.Sadece ekstradan sosuna kimyon ekleyin derim.Aaa durun bir de        unutmadan biraz biber salçası.İşte şimdi harika bir makarna yemeye hazır olun.Afiyet bal olsun.  
 
 

10 Kasım 2013 Pazar

SARIMSAKLI BULGUR KÖFTESİ

                 
 
 
 
             Merhaba bütün dostlara.Birkaç gün bloğuma uğrayamadım.Hafta sonum çok hareketliydi zira.Sadece yaptıklarımın resimlerini çekebildim.Henüz yeni olduğum için günlük yaptığım bazı yemeklerimi yayımlamadım.Ama olsun onlarda yayınlanacak.Kolay yemekler de olsa sizlerle yaptıklarımı paylaşmak istiyorum.Oğlum bu sene ilkokula başladı.Bu bile yoğunluğum için bir sebep.Tekrar etmemiz ve okuma pratikleri yapmamız gerek ve tabi bir de ödevler var.Tabi bunlar hayat telaşesi.Olsun varsın yeter ki sağlık olsun.Hımm bir de leziz yemekler olsun.Hayat bunlarla güzel.Bugün çok sevdiğim bir yemek yaptım.Durdukça lezzetine lezzet katan ve çok besleyici bir yemek olan sarımsaklı bulgur köftesi.Fotoğraf akşam çekildiği için iyi olmadı affedin.                   
 
        Yöreye göre ismi değişebiliyor.Fellah köftesi diyenler de var.Benim bildiğim aslında sarımsaklı köfte ama ben açıklayıcı olsun diye sarımsaklı bulgur köftesi dedim.Ben bu tarifi Kıbrıs'ta yaşarken Adanalı komşularımdan öğrendim.Onların memleket salçaları ayrı bir tat katıyordu elbet.Ancak         benim yaptığımda onlara yakın bir lezzet oldu.Hatta aynısı oldu dersem abartmış olmam.Yapılışı çok kolay.Ancak yuvarlarken biraz vakit alıyor.İki kişi yapılırsa daha kolay oluyor.
 
 
 
 
Malzemeler
  • 1su bardağı köftelik bulgur
  • 2 su bardağı kaynar su      
  • 1 tutam tuz                        
  • 2 yemek kaşığı un            
  • Yarım su bardağı su         
  •       1 tatlı kaşığı domates salçası 
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
   
                                                                 Sosu için

  •                                                   3 domates
  •                                                   1 tatlı kaşığı domates salçası
  •                                                   1 tatlı kaşığı biber salçası
  •                                                    tuz,kırmızı pul biber
  •                                                    Köfteleri haşladığımız sudan 1/2 çay bardağı
  •                                                    1/2 demetten biraz az maydanoz 
  •                                                     3 diş sarımsak    

                                                    Yapılışı              
                                  
                Bulgurumuzun üstüne 2 bardak kaynar suyumuzu ekliyoruz .Bulgurumuza bir tutam tuzu da ekleyelim.Yarım saat  bulguru bekletelim.Dinlenip suyunu çeken bulgura 2 yemek kaşığı unu,domates ve biber salçasını ekleyip yoğurmaya başlayalım.Yoğurma aşamasında ben yarım su bardağı su kullandım.Siz suyun hepsini eklemeden ihtiyaca göre suyu azar azar ekleyin.Kıvamı sulu olmasın.Ancak şekil verilir dereceye gelsin.Bulgurdan küçük misket  büyüklüğünde parçalar koparalım.Avucumuzda yuvarlayalım ve üstüne parmağımızla bastıralım.Arada bulgur yuvarlanırken dağılmasın diye avucumuzu ıslayabiliriz.Bir tepsiye köfteleri koyalım.Bu arada tencerede suyumuzu kaynatalım.Suya da tuz atalım.Tuz miktarı ne kadar tuz sevdiğinize bağlı.Su kaynadığında köfteleri atalım içine.Köfteler yüzeye çıktığında pişmiş demektir.Köftelerimi süzgeçli bir kepçeyle alalım.İsterseniz süzebilirsiniz.Ancak suyunu dökmeyelim.Daha sonra sosu için de kullanacağız.Eğer döktüyseniz normal su da olabilir.Sosu için 2 yemek kaşığı ayçiçek yağını biraz ısıtalım içine küp küp doğranan domatesleri,domates ve biber salçasını ,sarımsağı ve kırmızı pul biberini ekleyelim.Sos pişmeye yakın ince kıyılmış maydanozları da koyalım ve sosumuzu karıştırıp ocağın altını kapayalım.Köftelerin üstüne sosu döküp karıştıralım.Afiyet olsun.
 
 
 
 
 
 

7 Kasım 2013 Perşembe

GÜNÜNÜZ AYDIN OLSUN


        Bugün gri bir gökyüzüne uyandık.Uzun süren pastırma yazından sonra olsun o kadar.Ben kışı özledim sanırım.Pencere'nin önünde oturup yağan yağmuru izlemek,sıcacık çay,kahve içmek ne güzeldir.Bir de çok sevdiğim ve kışa çok yakışan mis gibi salep vardır. İşte o benim en sevdiğim kış içeceğimdir.Bol tarçınlı ve sıcacık.Bir de kar yağsa keyfim tam olur.Haydi siz de bugün sıcacık bir saleple kışa merhaba deyin.

6 Kasım 2013 Çarşamba

CEVİZLİ ENNN GÜZEL KABAK TATLISI

        Çok methiye düzdüm başlıktan da belli.Efenim nasıl methetmeyeyim?Mümkün mü?Eşçezim mutfağa girmiş.Hatta mesaiye geceden başlamış.Kabakları kesmiş (gerçi kabaklar soyuluydu aramızda kalsın) dilimlemiş.Tencereye dizip ;kabakların üstünü örtecek kadar şeker  eklemiş.Sağ olsun, varolsun.Eşim bu tatlıyı harika yapar.Ellerine sağlık.Mutfakta daha sık görmek istediğimi de belirtmeden geçemeyeceğim.Tarif çok basit.Çoğu hanım bilir.Ama bilmeyen de vardır.Yeni evli olabilir,öğrenci olabilir.Evli olup ta bilmiyor olabilir.Tarifimiz bilmeyenlere gelsin.Malzeme listesi vermeden direk tarifi yazıyorum.
        Bizim kabaklar azdı.İki büyük dilim.Bizim aile küçük yetti.Kabaklar kesilip tencereye dizildi.Üzerini örtecek kadar şeker eklendi.Kabaklar bir gece bekledi ve suyunu kaldı.Orta hararetli ocakta yumuşayıncaya kadar pişirildi.Soğuyunca biz üzerine ceviz serperek yedik.Çok hafif ve lezzetliydi.Yapacak olanlara afiyet olsun.

5 Kasım 2013 Salı

Ramazan Pidesi

BU DA BÖYLE BİR BİBER

Biber en sevdiğim sebzelerdendir.Hele yaz aylarında yediğimiz çıtır çıtır incecik sivri biberler ağız sulandırır.Her yemeğe yakışır.Ancaaak bu gördüğünüz biberi sevemedim.Mecburiyetten yedim ve yemeklerime kullandım.Panama da yaşadığımız süre boyunca bu böyle oldu.Bu biberi kestiğinizde içi resmen sulu.Şöyle anlatayım.Şu çekirdekli bölge kurulanmadan olmuyor.Yoksa yağda çata pata dönüşüyor. Değişik bir durum velhasıl.Ama buna da şükür dedik yedik.Ayrıca çok ucuz da değildi.Paket halinde satılırdı.İçinde beş ya da altı tane olurdu.3 dolar civarında bir fiyatı vardı.

Resim alıntıdır.

Ev Yapımı Lahmacun

                        Bu lahmacunlar çok uzak bir ülkede yapıldı ve yenildi.Eşimin işi sebebi ile 2 sene kadar Panama'da yaşadım.Bu süre çok uzun olmasa da bazı zorlukları olmadı değil.En zoru da bulamadığımız bize özgü lezzetlerdi.Lahmacun da bu lezzetlerden biriydi bizim için.Canım öylesine çekmişti ki anlatamam.Olsun varsın Panama da olmasın.Ben de kendim yaparım dedim ve başladım araştırmaya.Hamur işleriyle aram iyidir.Klasik hamur tarifimle harika lahmacunlar yaptım.Valla biz bayılarak yedik.Benim tarifimle çok kolay ve leziz lahmacunlar yapabilirsiniz.Ben pişirirken teflon tava kullandım.
              Malzemeler:

              1/2 kilo un
              Su
              Tuz

               Harcı için:
                300 gr. orta yağlı kıyma
                2 orta boy soğan
                2 tane küp küp doğranmış domates
                1/2 demet maydanoz
                 Tuz,karabiber,kırmızı pul biber