8 Aralık 2013 Pazar

YEMEK FIRTINASI 1. GÜN İLK YEMEĞİM YOĞURTLU MAKARNA

       Bugün yemek fırtınasının ilk günü ve ben henüz tarifimi yeni yazıyorum.Misafirlerimi ağırladım ve yeni uğurladım.Tarifim kolay elbet e çünkü ilk yemek.Makarna yaptığımı biliyorum.Hala da en sevdiğim yemek makarnadır.Tarife gerek yok ama yazıyorum yine de ilk yapacak vardır elbet benim gibi:)))  için www.misssgibi.com Zerrin Damgacı'ya çok teşekkür ediyorum.

Resim yazısı ekle


Malzemeler

1 paket kelebek makarna

Sıcak su

Tuz

Margarin ve Ayçiçek yağı

Salça,kırmızı biber,nane


Yapılışı

Makarnayı yumuşayana kadar kaynar suda haşlıyoruz.Tuzu eklemeyi unutmayalım elbette.Süzelim ve erittiğimiz 100 gram kadar margarini ve ayçiçek yağını ekleyelim.Yağı az olsa daha iyi.Çünkü sosu yağlı olacak.Bir tavada yarım çay bardağı kadar yağı eritip 1 çorba kaşığı salça ekleyelim.Baharatları da ekleyip biraz kavuralım.Sarımsaklı yoğurt ve hazırladığımız sosla servis edelim.

7 Aralık 2013 Cumartesi

İÇLİ KÖFTE



 
 
 Daha önce gittiğim bir yemek etkinliğinde denemiştim içli köfte yapmayı.Çok ta lezzetli
olmuştu.Elazığ usulü içli köfteyi yapmıştık.Benim yaptığımdan tek farkı bulgurunda da kıyma olmasıydı.Ben dışında kullanmayı tercih etmedim.Bu haliyle de çok güzeldi.Çok gözünüzde büyütmeden deneyin derim.Vereceğim ölçülerden yaklaşık yirmi tane çıkıyor.Bol resimli bir tarif geliyor.

   Malzemeler

   1 su bardağı ince köftelik bulgur
   Sıcak su
   3 çorba kaşığı galeta unu (gerekirse artırılabilir)
   1 yumurta
   Elinizi ıslatmak için soğuk su

   İç Harcı İçin

  200 gr. orta yağlı kıyma
, 2 tane soğan ince doğranmış
  1/2 paket margarin
  Tuz,karabiber,isot ya da kırmızı pul biber,arzuya göre 1/2 su bardağı ceviz

   Yapılışı

  Önce iç harcını hazırlıyoruz.Çünkü donması gerekiyor.Yağda bulguru ıslatıp patlatmaması için.İnce doğranmış soğanları ve margarini tencereye koyalım.Soğanlar karamelize olana kadar yağda kavuralım.Daha sonra kıymayı ekleyelim ve suyunu salıp çekene kadar kavuralım.Tuzu ve baharatları da ekleyelim.Ceviz kullanacaksanız bu sırada eklemelisiniz.Ocağın altını kapatıp soğumasını bekleyelim.Bir süre derin dondurucu bölümünde bekletip daha sonra dolabın normal bölümüne alalım.
   Şimdi bulguru üstünü bir parmak geçene kadar sıcak suyla ıslatalım.Bulgur suyunu çekene kadar bekleyelim.Bulgur biraz ılınınca içine yumurtayı kıralım ve yoğurmaya başlayalım.Galeta ununu da ekleyelim.Arada su serperek bulguru yoğuralım.Bulgur macun kıvamına gelene kadar devam edelim.Bulgurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartalım ve elimizle bulguru parmağımızla oyarak şekil verelim.Kenarlarını inceltelim.Yırtmamamız gerekiyor bunu yaparken.Yoksa yağda patlar.Hazırladığımız köfteleri bol sıvı yağda rengi dönene kadar kızartalım.Arzuya bağlı olarak haşlayabilirsiniz.Afiyet olsun.
  





       
 
 
 
 
 

                                                         
                               
                                                                                          
 

5 Aralık 2013 Perşembe

YEMEK FIRTINASI BAŞLIYOR

          Sevgili blog yazarları ve yemek yapmayı seven tüm  dostlar.Bugün facebook'ta Miss Gibi bloğunun yazarı sevgili Zerrin Hanımın bizlere çok güzel bir sürprizi oldu.Arada durağanlaşan blogları hareketlendirecek güzel bir sürpriz.Hepimizi harika bir etkinlik güzel bir oyun bekliyor.Etkinliğe katılmak için bir bloğunuzun olması şart değil.Yemek yapmayı seven herkes katılabilir.8 Aralık pazar günü başlıyoruz ve tam bir ay devam edecek.Yaptığımız yemekleri sosyal medyada #yemekfırtınası hastagı ile paylaşıyoruz.#yemekfırtınası ile ilgili bütün detaylar için buraya tık tık.

2 Aralık 2013 Pazartesi

KAVURMALI PİRİNÇ PİLAVI

           
           Arada böyle tarif ekleyemiyorum üzgünüm.Oğlum dört gün evdeydi ortaokulların sınavı olduğu için.Tam tatil bitti dedik hastalandı.Doktor ilaçlar Perşembeye kadar raporlu.Bu arada yemekler, tatlılar, tuzlular yapıldı ama hiçbiri resimlenemedi.Fırsat vermeden bana anında lüplettiler.Kaçak göcek te resim çekilmiyor haliyle.Ama benim daha evvel yapıp yayımlayamadığım bir tarifim vardı Allahtan da yetişti imdadıma.Tarif kolay bilindik ancak çok leziz.Misafir menünüze de ekleyebilirsiniz,ev ahalisi için de yapabilirsiniz.Bir çorba salata tamamdır.

26 Kasım 2013 Salı

BİTLİS USULÜ KATIKLI DOLMA TARİFİM


    Dayanamadım tarifi yarına bırakmadan yazdım.Bugünün işi, malum aksilik çıkar,bilgisayar bozulur ben yazamam içim rahat olsun en azından.Fotoğrafı akşam çektim bu yüzden iyi çıkmadı.Ama yakında evde tekrar yapacağım.O zaman daha güzel bir foto olacak söz.Mutlaka deneyin derim.İnanın çok lezzetli bir dolma .Afiyet olsun hepinize.



Malzemeler

1/2 kilo kabak
1 büyük boy kuru soğan
200 gr. orta yağlı kıyma
1/2 su bardağı ince bulgur
1 yemek kaşığı kurutulmuş fesleğen (Biz taze fesleğen kullandık).
Tuz
Kırmızıbiber
Karabiber


Üzeri için

Yoğurt
2 diş sarımsak
Tuz

Sos için

Kuru nane
Kırmızı pul biber
Tereyağı

Hazırlanışı

  1. Kabakları yıkayıp temizleyin,iki ucunu kesin ve iki parmak kalınlığında dilimlere ayırın.Kabakların içini oyun.
  2. Diğer taraftan dolma harcı için;kıymayı bulguru,fesleğeni (kuruysa elinizle iyice ufalayın) incecik doğranmış soğanı ve baharatlarını ekleyin.Göz kararı suyunu da ( yarım çay bardağı kadar) ilave edip dolma harcını yoğurun.
  3. Kabakların içine harcı gerektiği kadar alıp parmaklarınızla bastırarak doldurun.Yanlamasına tencereye dizin.Üzerini geçmeyecek kadar su ekleyip kısık ateşte 20-25 dakika kadar pişirin.
  4. Dolmalar piştikten sonra servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin.Bir tavada tereyağını eritip içine nene ve kırmızı pul biberi ekleyin.Dolmanın üzerine dökün.

BİTLİS USULÜ KATIKLI DOLMA

      
        Bugün gittim, öğrendim, geldim.Yarın buradan tarifi yayımlayacağım.Önce ölçülendirmem gerekli çünkü.Çok lezzetli bir dolma yaptık.Yarın tarif burada.Bekliyorum hepinizi.



22 Kasım 2013 Cuma

BİR PATİK VE ÖRGÜ HİKAYESİ



                    Şimdi bu patikleri görünce benim el işlerinden çok anladığımı sanmayın.Tamam hep elimde bir el işim olmuştur.Çocukken elimden küçük şişlerim ve o şişçiklerimle ördüğüm koca gözlü el bezlerim hiç düşmezdi.Koca gözlü derken kaçırdığım ilmekleri anlatmak istedim.Üstelik birkaç tane el işim vardı.Biri koltuk altında,biri bilmem nerede zulalanmış bir sürü yarım yamalak şeyler.Dantel de örerdim. Ama bak onda fena sayılmazdım.Ancak bir sorun vardı pek seri değildim.öyle ki bir oda takımını bitirmem yedi yılı rakamla( 7) yılı bulmuştu.En çok üzüldüğüm o dantelleri hiç kullanmamam.Yedi yıl görmekten nasıl sıkılmışsam artık.Sonra atkı öreyim en iyisi ben dedim.Aman ne var ki uzun dar bir şey ör bitsin hemen kullan.Öyle olmadı işte yine benim hesaplar tutmadı.Dar olması gereken çok geniş kısa olması gereken çok uzun.Ancak o kadar mutlu oluyordum ki örerken.Hiç umurumda olmuyordu aksilikler. Sabah kalkar kalkmaz yatakta örgü ördüğümü bilirim.Bana çok iyi gelmişti örmek.Ördükçe örüyordum.Sabah örüp akşam söküyordum işte orada biraz stres yapmıyordum desem yalan olur.Ama şu yukarıda yaptığım patikleri hiç sökmeden bir kerede yaptım.Çok kolaydı hem de çok zevkli.Bir günde bir çift örebiliyordum.Panama da yün sıkıntısı olmasa örgüde bir numara olurdum.Canım sıkılıyordu haliyle oralarda o yüzden el işi uygun bir hobiydi benim için.Örgü örmeyi şimdi daha iyi yapabiliyorum.canım ülkemde yünde bol.Ben bu kış sürekli örmeyi düşünüyorum.Arada iyi şeyler çıkarsa burada yayınlarım artık.Bu patiğin örneği için buraya tık tık